Genieten van Wild & Bier

Wild & Bier

Wild & Bier

Dat je smaakvolle gerechten prima kunt combineren met wijn, dat is al lang geen nieuws meer. Maar wist je dat je met bier nog veel meer mogelijkheden hebt? Bier is er in vele soorten en heeft een ontzettend brede smaakrange. Dat gaat van fruitig tot bitter, van zoet tot zout en van zuur tot rokerig. Niet voor niets is bier bezig aan een enorme opmars. Wild en bier zijn een lekker stel aan tafel.

Populariteit van bier

Het zal weinigen ontgaan zijn. Bier zit in enorm in de lift. Ons land telt inmiddels zo’n 500 bierbrouwerijen. Ook in de Achterhoek is de bierrevolutie in volle gang. De één na de andere brouwerij opent zijn deuren.

Waar komt die populariteit vandaan? Dat is een veelgehoorde vraag die lastig te beantwoorden is. De consument lijkt steeds meer te kiezen voor eerlijke producten in plaats van massaal geproduceerd eten. Ambacht en vakmanschap worden vaak genoemd. En bier is een natuurproduct zonder toevoegingen als kleur-, geur- en smaakstoffen. Bier is gemaakt van water, graan, hop en gist. Dat je met deze vier ingrediënten zo ontzettend veel verschillende smaken kunt voortbrengen is fascinerend.

Bockbier

Wildgerechten en bier vormen een lekker paar. Maar welk bier schenk je bij welke gerechten? Wild eten is onlosmakelijk verbonden met het najaar. De gure wind steekt de kop op, de bladeren kleuren, de temperaturen dalen en het gaat weer vriezen. Dan is het tijd voor de wat stevigere pot. Datzelfde geldt ook voor bier. De koele en de verkwikkende pilsjes en de fruitige weizenbieren maken plaats voor bockbier. Bockbier heeft een herfstachtige roodbruine kleur en is iets zwaarder dan een normaal pilsje. De smaak is beduidend krachtiger en voller. Dat maakt dat bockbier een uitstekende begeleider is van wildgerechten.

De krachtige zoete smaken van wild sluiten mooi aan bij de volle karameltonen van bockbier. Ook de licht gekruide en zoutige gerechten zorgen voor mooie combinaties met bockbier Wildgerechten hebben over het algemeen een behoorlijke smaakintensiteit. Voor de juiste combinaties wil je dat deze kracht gepareerd wordt door eenzelfde intensiteit van het bier. Zo kies je voor gevogelte een zacht en rond bockbier, een dubbel of indien het gevogelte redelijk naturel geserveerd wordt een nog lichter bier.

Tripel of dubbelbock

Bij een gerecht dat sterk van smaak is, kies je een krachtiger bier. Een stevig stuk wild zwijn heeft een enorme smaakintensiteit. Dan kies je voor een bier met een krachtigere smaak. Een sterk en zwaar bockbier, een Tripel of een dubbelbock is dan een uitstekende keuze. Voor de avonturiers aan tafel is een combinatie met een rookbier een aanrader. Rookbier is een bier gebrouwen met graan dat boven een rokerige vuur is gedroogd. De rook geeft de smaak af aan het graan, dat de rook weer loslaat in het brouwerij proces. Rookbier, de Duitse stad Bamberg is wereldberoemd om deze bieren, is niet voor iedereen weggelegd. You love it or you hate it. Een tussenweg is er eigenlijk niet.

Gemaakt om te genieten

Smaakintensiteit is dus erg belangrijk bij het vinden van de juiste bier-spijs-combinaties. Ook het alcoholgehalte speelt een belangrijke rol. Een krachtig gerecht met wat meer vet vraagt om een bier met een hoger alcoholpercentage. De juiste afstemming tussen vet en alcohol zorgt voor een prachtige balans.

En raak je niet snel verzadigd na het drinken van een glas bier? Dat hoeft niet. Speciaalbier is niet gemaakt om te gieten, maar juist om te genieten. Schenk een flesje bockbier eens uit in twee tulpvormige wijnglazen en geniet samen van de warme intense smaken. Door te delen, kun je meer proeven. En nog een ander voordeel van bier: het bevat koolzuur. Zeker met de wat zwaardere wildgerechten heeft het koolzuur een verkwikkend effect en het zorgt ervoor dat je smaakpallet gereinigd wordt. Zo kun je weer optimaal genieten van de volgende gang.

Blijf proeven, er is zoveel moois te ontdekken! Proost!

Reserveer een wild arrangement