Met bijna 18 miljoen mensen is Nederland een van de meest dichtbevolkte landen van de wereld. Hoewel de natuur steeds meer onder druk komt te staan leven er in een aantal gebieden, waaronder de Achterhoek, nog heel veel dieren in het wild. Dat is het gevolg van zorgvuldig natuur- en wildbeheer.
Jagers dragen hier al generaties lang hun steentje aan bij door het verzorgen van hun jachtveld gedurende het hele jaar. Zij zorgen voor de nodige rustplaatsen voor het wild, leggen fauna-akkers aan waar de dieren rustig en ongestoord kunnen foerageren, inventariseren aantallen, houden toezicht en voorkomen wildschade. Enkele periodes in het jaar worden sommige wildsoorten bejaagd om de wildstand op peil te houden. Dat is het wild dat in het wildseizoen gebruikt wordt in de keuken. Dankzij een verantwoord en zorgvuldig wildbeheer kunnen we dit jaar voor de 44e keer genieten van Wild Eten in de Achterhoek.
Wild uit de Achterhoek
In de Achterhoek komen veel wildsoorten van nature voor. Reeën en duiven komen hier het meeste voor, maar je ziet ook veel konijnen, fazanten en eenden rondspringen, - vliegen of -zwemmen. Op de Achterhoekse bodem groeit nog veel meer lekkers in het wild, zoals bessen, kruiden, wilde groente en paddenstoelen. Enkele restaurants serveren menu’s waarin deze ingrediënten naast of in plaats van dierlijke ingrediënten een belangrijke plaats innemen.