Wildwijn 2022

Wild & Wijn

Wild & Wijn

Speciaal voor ‘Wild Eten in de Achterhoek’ hebben de deelnemende restaurants, zoals ieder jaar, gezamenlijk hun favoriete wildwijn geselecteerd.

Wildwijn 2022

Dit jaar is er een wijn uit Spanje geselecteerd, de Navarra Crianza 2018 van Pagos de Araiz uit Navarra. Dit is een rijke en krachtige blend van merlot, tempranillo, cabernet en syrah die groeien op wijngaarden in de buurt van het middeleeuwse stadje Olite, waar de -meestal besneeuwde- toppen van de Pyreneeën nog met het blote oog zichtbaar zijn. Dit gebergte zorgt voor een frisse valwind, de ‘cierzo’, die op warme zomerdagen zorgen voor afkoeling in de wijngaarden. De druiven ondergaan na de oogst malolactische vergisting op Amerikaanse en Franse eiken vaten waar de druiven aansluitend nog eens 11 maanden doorrijpen. Aansluitend volgt een rijping van 6 maanden op roestvrijstalen vaten waarna de definitieve blend tot stand komt. Eenmaal gebotteld rijpt de wijn nog eens 4 maanden in de fles. Dit alles resulteert in een prachtige zwoele neus met donker en rood fruit gecombineerd met een mooie kruidigheid en wat koffiebonen. In de smaak is hij krachtig maar ook elegant met een mooie balans tussen het fruit, het hout en mooie tannines."

Wild smaakt nog lekkerder met de juiste wijn erbij. Hoewel het natuurlijk helemaal niet vervelend is om zelf uit te zoeken welke wijn het meest geschikt is, zijn een paar goede tips nooit weg.

Rode of witte wijn 

Bij het kiezen van een goede wijn spelen verschillende factoren een rol. Zo is niet alleen het soort vlees, maar ook de bereidingswijze van belang. Over het algemeen past rode wijn het best bij wild. Maar steeds vaker wordt er ook wit bij geserveerd. Drink bij fazant bijvoorbeeld eens een heerlijke Chardonnay. En staat er wild konijn op het menu? Dan is een Pinot Gris een uitstekende keuze.

Achterhoekse wijn

Vroeger kwam goede wijn per definitie uit Frankrijk of een van de andere traditionele wijnlanden. Maar met de komst van nieuwe druivenrassen en technieken, is wijnbouw tegenwoordig ook in Nederland mogelijk. En met name de vruchtbare Achterhoekse bodem is heel geschikt voor de teelt van wijndruiven. Inmiddels telt de regio zo’n twintig wijngaarden, die samen vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen produceren. Erg lekkere wijnen ook nog, want ze hebben inmiddels diverse onderscheidingen gekregen. Wijn en wild, zo proef je de Achterhoek op z’n best.

achterhoek.nl/wijngaarden

Reserveer een wild arrangement