Genieten van Wild & Wijn

Wild & Wijn

Wild & Wijn

Wild smaakt nog lekkerder met de juiste wijn erbij. Hoewel het natuurlijk helemaal niet vervelend is om zelf uit te zoeken welke wijn het meest geschikt is, zijn een paar goede tips nooit weg.

Wijn en wild, zo proef je de Achterhoek op z'n best.

Dit jaar is het jubileum van 40 jaar ‘Wild Eten in de Achterhoek’. Hiervoor hebben de deelnemende restaurants, zoals ieder jaar, gezamenlijk hun favoriete wildwijn geselecteerd.

Wildwijn 2020

In dit jubileumjaar is er een wijn uit Italië geselecteerd, de Carmunicci Rosso Piceno ‘Naumakos’ uit de Marken. De Carmunicci Rosso Piceno ‘Naumakos’ is een rijke blend van Montepulciano en Sangiovese van wijngaarden gelegen op de oostelijke uitlopers van de Apennijnen, rond de oude stad Ascoli Piceno, en kijkt uit op de Adriatische zee, die zorgt voor koelte in het gebied. Nadat de druiven met de hand geoogst zijn rijpt de wijn voor 12 maanden op grote houten eiken vaten van 400 liter. Dit zorgt mede voor het typische karakter voor deze wijn zijn het intense fruit van amarena kersen, bramen en zwarte pruimen. Het heeft een innemende, zachte smaak. Vol, kruidig, iets zwoel, zeer verfijnd met zachte tannines in de afdronk. Een heerlijk glas wijn, zeker bij wild uit de Achterhoek!

Tip: Ideaal bij (wild)stoofpotjes, hertenkalf of bijv. Coq au Vin!

40 jaar Wild eten in de Achterhoek 

Dit jaar schenken de wildrestaurants een aperitief van Wijngoed Montferland. Wals Brut is een zacht-droge sprankelwijn gemaakt van de johanniter-druif. Het ideale aperitief om te proosten op het jubileumjaar! Meer informatie over deze wijn en Wijngoed Montferland kijk op www.wijngoedmontferland.nl/

Rode of witte wijn 

Bij het kiezen van een goede wijn spelen verschillende factoren een rol. Zo is niet alleen het soort vlees, maar ook de bereidingswijze van belang. Over het algemeen past rode wijn het best bij wild. Maar steeds vaker wordt er ook wit bij geserveerd. Drink bij fazant bijvoorbeeld eens een heerlijke Chardonnay. En staat er wild konijn op het menu? Dan is een Pinot Gris een uitstekende keuze.

Achterhoekse wijn

Vroeger kwam goede wijn per definitie uit Frankrijk of een van de andere traditionele wijnlanden. Maar met de komst van nieuwe druivenrassen en technieken, is wijnbouw tegenwoordig ook in Nederland mogelijk. En met name de vruchtbare Achterhoekse bodem is heel geschikt voor de teelt van wijndruiven. Inmiddels telt de regio zo’n twintig wijngaarden, die samen vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen produceren. Erg lekkere wijnen ook nog, want ze hebben inmiddels diverse onderscheidingen gekregen. Wijn en wild, zo proef je de Achterhoek op z’n best.

achterhoek.nl/wijngaarden

Reserveer een wild arrangement