
Fine dining in Orangerie De Pol
Orangerie De Pol is omringd door groen. Als je het terrein oprijdt ontvouwt zich een idyllisch tafereel. Omgeven door een moestuin, boomgaard en luxe buitenterras valt het oog directe op een bijzonder bouwwerk. Een grote uit glas en hout opgetrokken luxe kas. Eén stap over de drempel en je zintuigen worden direct geprikkeld. Hier wil je zijn. Hier wil je proeven.
In het wildseizoen serveert Orangerie De Pol al jaren een speciaal wildmenu. Aan het roer staat chefkok Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham een jong en enthousiast team aanstuurt. Hun missie? Gasten een culinaire avond bezorgen die ze niet snel vergeten. Een totaalbeleving, in een bijzondere setting, met gerechten die tot in de finesse zijn uitgewerkt.
Van Bonaire naar de Achterhoek
Na jarenlange omzwervingen over de hele wereld vestigden Mark en Marjolein zich in 2018 in de Achterhoek. Samen met chef Rick van den Broek en partner, met wie ze eerder werkten op Bonaire, gingen ze op zoek naar een unieke plek voor een kleinschalig fine dining restaurant. Die vonden ze in een voormalige kunstgalerie in Gaanderen: de kas.
In eerste instantie runden ze het restaurant met z’n vieren, maar al na een paar maanden namen Mark en Marjolein de volledige leiding over. Inmiddels is Orangerie De Pol uitgegroeid tot een gastronomische bestemming met 32 couverts en een indrukwekkende reputatie.
De smaak van het seizoen
Mark Captein kookt met de seizoenen mee. Vier maal per jaar veranderen het menu en de a-la carte kaart, met in het wildseizoen een speciaal wildmenu. ‘Het samenstellen van een menu is echt een creatief proces’, vertelt Mark. ‘We zijn continu in beweging. Als het menu voor het seizoen staat, zijn wij als team alweer bezig met het volgende. Meestal beginnen we met een brainstorm, maar soms word ik midden in de nacht wakker met een idee, dat ik dan echt even moet noteren. We blijven experimenteren tot alles klopt. De smaken moeten puur en herkenbaar zijn en de presentatie moet uitnodigen om te proeven. Dat geldt ook voor de bijpassende wijnen en de aankleding van de kas.’
Wild is puur natuur
In het wildseizoen is ree een van de favoriete ingrediënten van Marc. ‘Dat is een mooi puur product. Dichter bij de natuur en biologischer krijg je het niet, ‘zegt hij. ‘Het is echt een product dat bij het seizoen hoort en dat verwerk ik graag tot een heerlijk gerecht.’ Wat we er precies mee gaan doen, weten we nu nog niet; we zijn net gestart met het zomermenu. Maar onze gasten kunnen vertrouwen op een wildmenu waarin de wildsmaken in al hun puurheid te proeven zijn.’
Producten uit de Achterhoek
In de Achterhoek werkt Mark samen met een aantal leveranciers. ‘Als er lokaal ingekocht kan worden, dan doen we dat’, vertelt Mark’. ‘In principe komen de meeste producten van Nederlandse bodem, maar er zijn ook Europese invloeden op de kaart te vinden. De kwaliteit van het product is bij ons altijd leidend. We gaan voor producten die met passie, aandacht voor de natuur en vakmanschap gekweekt of geteeld worden, want dat proef je gewoon’. Leuk detail is dat de terugkerende bezoeker ontdekt dat Mark in zijn menu’s altijd een product verwerkt dat hem met zijn eigen roots uit het Westen van het land verbindt.
Prijswinnende creaties
De kaart is afwisselend en creatief. Mark kookt met veel plezier en passie voor iedereen. Op de vraag of hij niet meer vegetarisch of veganistisch zou willen koken is het antwoord: ‘Nou nee hoor, ik ben veel te gek op boter en andere dierlijke producten en ik wil mezelf ook niet beperken in mijn creativiteit. Ik vind het wel een uitdaging om ook een volwaardig menu voor vegetariërs en veganisten te kunnen serveren. Niet zonder succes: in 2024 werd hij finalist in de Bocuse d'Or met een volledig plantaardig gerecht. Ook in 2026 staat hij opnieuw in de finale, ook dit keer met een veganistische creatie.
In 2021 werd Mark verkozen tot JRE-chef van het jaar, en in 2024 kreeg Orangerie De Pol een vermelding in de prestigieuze Gault&Millau gids, met een score van 16/20. Een mooie erkenning voor het vakmanschap en de constante kwaliteit.
Smaakvolle toekomst
Mark en Marjolein zijn met hun fine dining restaurant echt geland in de Achterhoek. Gasten uit het hele land weten hen te vinden en ze zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse gastronomische landschap.
Mark: ‘We doen hier met ons jonge team iets waar we goed in zijn en waar wij en onze gasten blij van worden. Onze toekomstplannen voor nu zijn dat we het terrein nog mooier gaan maken. We realiseren een aantal luxe suites, zodat we gasten echt een totaal beleving kunnen bieden. En we blijven onszelf continue prikkelen en ontwikkelen. We streven naar perfectie tot in elk detail.’
Wild-arrangement bij Orangerie De Pol
Wil je het zelf ervaren? Bekijk hier de arrangementen van Orangerie De Pol of boek het meerdaagse wildarrangement in samenwerking met Villa Ruimzicht in Doetinchem. Een unieke kans om wild eten, Achterhoekse gastvrijheid en topgastronomie samen te beleven.