Wie bij ooit een wildbuffet of wildavond in de Achterhoek is geweest, heeft ze misschien weleens horen spelen: jachthoornblazers De Keilers uit Hummelo. Twee van hen, Jan Vieberink en Cees de Dreu, vertellen meer over deze eeuwenoude jachttraditie.
De traditie van het jachthoornblazen is rond 1800 ontstaan. De jachthoorns werden gebruikt om tijdens de jacht met elkaar te communiceren in het veld. “En dat is nog steeds zo”, vertelt Jan. “Er zijn verschillende signalen, bijvoorbeeld om een eetpauze aan te kondigen, om elkaar te waarschuwen of om te vragen om een jachthond. Een jachthoorn heeft kilometers ver bereik. Maar ook aan het einde van de jacht hebben de jachthoornblazers een belangrijke rol. Al het geschoten wild wordt dan mooi neergelegd, dat heet ‘tableau maken’. Alle jagers en drijvers gaan eromheen staan en vervolgens brengen de jachthoornblazers een eerbetoon aan het wild. Elke diersoort heeft daarbij een eigen signaal.”
Niet alleen in het jachtseizoen
Een jachthoorn heeft geen ventielen, zoals bijvoorbeeld een trompet. De verschillende tonen maak je door je lipspanning te veranderen. Het kost wel even tijd om dat te leren, vertelt Cees. “Onze groep bestaat uit veertien mannen en één vrouw. We hebben het spelen onszelf aangeleerd, maar sinds kort krijgen we muzikaal onderricht van een hoorndocente. We oefenen elke week samen, dus niet alleen tijdens het jachtseizoen. We treden ook regelmatig op, bijvoorbeeld op een begrafenis of bruiloft van een jager.”
Wildavonden
Maar het wildseizoen is wel de periode waarin de jachthoornblazers het meest zicht- en hoorbaar zijn. Niet alleen tijdens de jacht, ook tijdens de diverse wildavonden die er in de Achterhoek worden georganiseerd. “We worden dan vaak uitgenodigd om iets te vertellen over het jachthoornblazen. En natuurlijk om iets te spelen! Dat geeft extra invulling aan zo’n wildavond. Veel mensen kennen deze traditie helemaal niet en vinden het heel interessant om er over te horen”, aldus Cees. Jan vult aan: “Het is niet alleen de muziek, maar ook de liefde voor de natuur en de traditie van het jagen die ons als groep bindt. Die liefde brengen we graag over.”